Se zlatem na věčné časy


Investoři volí bezpečí, švýcarský frank a zlato

17.01.2011 00:11

Zdeněk Pečený | Publikováno 1.1.2011 8:30

Smíšené makroekonomické zprávy, které tento týden dorazily ze zámoří, a obavy z dalšího vývoje úrokových sazeb v Číně zanechaly trhy bez jasného směru. To zapříčinilo zvýraznění již několik týdnů trvajícího trendu příklonu investorů k takzvaným bezpečným přístavům. Z čehož těží především švýcarský frank a zlato.

investice, kapitálové trhy, budoucnost

Zvýšený zájem o zlato po dvou týdnech vrátil tento drahý kov nad úroveň 1400 dolarů za troyskou unci, během středy se obchodoval okolo 1406 dolarů. Naproti tomu americké vládní dluhopisy neočekávaně, byť mírně, ztratily.

Švýcarský frank se během úterní seance na páru s dolarem dostal na úroveň 0,9435 franku za dolar (historicky nejsilnější frank), ačkoliv po mírné korekci včera část ztrát dolar umazal a vrátil se na hladinu 0,95. „Je to způsobeno výprodejem americké měny, což se včera projevilo i na měnovém páru amerického dolaru a japonského jenu, kde trh utíká do bezpečných přístavů jenu a franku,“ říká Ondřej Hartman ze serveru fxstreet.cz. Naráží tak na fakt, že dolar se propadl na šestitýdenní minimum také na páru s jenem.

„Posílení švýcarského franku na historicky nejsilnější úroveň vůči americkému dolaru potvrzuje skutečnost, že obavy z rychlejšího tisknutí peněz hlavními světovými centrálními bankami ho činí silným měnovým útočiště. Za švýcarským frankem se skrývá politická a hlavně ekonomická stabilita a ne destruktivní měnová politika jako v případě ostatních měn,“ dodává Hartman.

—————

Zpět